Mezinárodní den květinového designu

Mezinárodní den květinového designu

28. Únor patří k velmi významným dnům květinového designu, který je znám po celém světě. V tomto článku se podíváme na některá zajímavá fakta a informace o květinovém designu, které vás možná překvapí a posunou váš zájem o tyto znalosti ještě o krok dále.

Vždyť přece, kdo by neměl rád květiny?

 Všude samé květiny...

Květinový design je umění aranžování květin a jiných rostlin tak, aby vytvářely esteticky příjemný a harmonický prostor. Může se používat k vytváření výzdoby pro různé příležitosti, jako jsou svatby, oslavy, pohřby a jiné akce, ale také k vytváření krásných květinových aranžmá pro interiéry. Květinový design se skládá z řady různých prvků, které mohou ovlivnit celkový vzhled a aranžmá. Tyto prvky zahrnují barvu, texturu, tvar a výšku květin a rostlin, jakož i použití doplňků, jako jsou kameny, keramika nebo sklo.
 
 

Trochu historie...
Toto umění má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Egypta a Řecka. V Egyptě byly květiny velmi důležité a byly často používány při pohřbech a ve světiních. Kromě toho byly květiny stejně důležité pro léčitele a byly používány k výrobě parfémů a kosmetiky. Aranžování květin se v Egyptě stalo velmi oblíbeným uměleckým řemeslem.

V antickém Řecku byly květiny stejně velmi důležité a byly často používány při výzdobě chrámů, veřejných měst a domů. Aranžování květin v Řecku se stalo velmi populárním a řemeslníci se specializovali na výrobu květinových korun a věnců.

Ve středověku se květiny staly symbolem romantiky a krásy a byly používány k výrobě ozdob a výzdoby při různých slavnostech. Aranžování bylo oblíbenou zábavou pro bohaté a aristokratické třídy.

V 19. století se stal květinový design módním trendem a aranžování se stalo populárním koníčkem pro ženy. V této době se začaly objevovat první květinové obchody a květinové výstavy, které se staly velmi populárními.

Květinový design dnes...
Dnes je květinový design oblíbený po celém světě a využívá se při různých příležitostech, jako jsou svatby, pohřby, oslavy a různé kulturní akce. Existuje spousta různých technik a stylů květinového designu, včetně tradičního evropského květinového designu, moderního minimalistického designu, romantického anglického stylu a mnoho dalších. Při výběru vhodného designu je důležité zvážit celkovou atmosféru a náladu akce nebo prostoru, který má být vyzdoben.

Květinový design může být překvapivě složitý proces, který vyžaduje poznání různých typů rostlin, jejich barev, vůní a textur, jakož i schopnost pracovat s nimi. Profesionální květináři a designéři mají obvykle léta zkušeností a tréninku, aby dokázali vytvářet úchvatné květinové aranžmá, které oslní a okouzlí své diváky.

V závislosti na zájmu a vkusu můžeme použít různé druhy květinových textilií. Chceme-li vytvořit romantický styl, můžeme se rozhodnout pro jemnou bavlněnou látku s květinovým vzorem v pastelových barvách.

Preferujeme-li moderní styl, můžeme zvolit kovovou dekoraci s květinovým vzorem nebo naopak jasně barevný a výrazný potisk s květinami.

Barevné schéma a druh květinového vzoru, který si vybereme, ovlivní celkový vzhled dekorace, takže bychom si měli zvážit, jakého efektu chceme dosáhnout a využít těchto prvků k vytvoření dokonalého květinového designu.

Na závěr...
Květinový design zdůrazňuje důležitost existence květin, které vyjadřují určité emoce a poselství. Využívají se při různých příležitostech přes svatby, pohřby i oslavy. Květinový design je kreativním způsobem vyjádření osobnosti a umění, poskytuje širokou škálu možností a inspirace.